måndag 2 mars 2009

Framtiden skapas genom Community Collaborations

Det är en allmänt accepterad sanning att samhället blir allt mera specialiserat.
Detta betyder också att föreningslivet blir mera fragmenterat. De breda rörelsernas tid är i huvudsak förbi. Ungdomsrörelsen t.ex. samlade "allt folket" till huset mitt i byn på den gamla goda tiden. Nu är det mera specialiserade föreningar som gäller, lan-föreningar, rollspelsföreningar osv. Detta gäller de flesta av de gamla folkrörelserna. De nya smala föreningarna kan ses som en reaktion, en antites mot be breda och därmed ofta allt för ospecifika folkrörelserna.
Syntesen som kombinerar tesen (det breda och allmänna) med antitesen (det snävt inriktade) kallas Community Collaborations på engelska. Det skulle nu vara orsak att göra en rättvis översättning av de här orden.
Community betyder i det här sammanhanget lokalsamhälle. Collaborations betyder visserligen samarbete men inte bara det, utan den högsta tänkbara formen av samarbete.
Rural Development Initiatives i Oregon ordnar kurser i Community Collaborations för föreningsfolk och aktionsgrupper och de förklarar vad det betyder genom att sätta in orden i ett sammanhang.
Den lägsta formen av interaktion är Network, det jämför de med att träffa någon på ett party.
Nästa nivå är koordinering (Coordinate) - det kan jämföras med att kila stadigt. (Date)
Därefter följer att samarbeta (Cooperate), det är att åka på semester tillsammans.
Nästa steg är partnerskap och det motsvarar förlovning.
Och sist och slutligen: Collaborate. Det betyder att man gifter sig, skaffar barn, ett nytt hem, gemensamt bankkonto osv.
Maurizio, ursprungligen från Italien, försöker få deltagarna i Baker att förstå vad Collaboration är.
Kärnan i detta är helt enkelt att det finns för många små specialiserade föreningar. De behövs för sin speciella målgrupp och för sitt speciella ändamål, men för att de skall ha samhällelig betydelse måste de samverka på ett nytt sätt. De måste gifta sig med varandra för att kunna göra en insats för sitt lokalsamhälle.
För det handlar om lokalsamhället i stort, det visade kursens innehåll.
Situationen i Finland är inte väsentligt annorlunda. Vi behöver samma typ av kraftsamlingar för att klara landsbygden och klara krisen som vi har sett början av.
Vi får ställa oss på ruta ett tillsammans och göra en gemensam insats.

Inga kommentarer: