tisdag 2 december 2008

Folkomröstning för service!

Underlaget för en hälsostation i Halfway är egentligen för litet. Även om alla de drygt 2000 innevånarna i området skulle få all sin vård via denhär hälsostationen så skulle det inte räcka till. Bemanningen är inte överhövan stor. Den som sköter det mesta av vårdandet är inte legitimerad läkare utan något mellan en läkare och en sjuksköterska. En läkare kommer två gånger per månad för att övervaka verksamheten. Dessutom finns det en sjukvårdare och tre personer som jobbar med mer administrativa uppgifter.

För att rädda hälsostationen i Halfway satte man igång en process som skulle skapa ett skattedistrikt speciellt för att finansiera kliniken. Frances Gulick var en av de drivande bakom projektet.

Processen går så till att en grupp människor, det måste inte vara en registrerad förening om de inte tänker använda stora pengar på kampanjen för sin ide, utreder vad det kommer att kosta och sedan slås det ut på fastighetsskatten. Alla fastigheter är värderade och i det här fallet skulle kostnaden bli 65 cent för varje 1000 dollar av fastghetsvärdet. Det skulle i praktiken ge de dryga 80 000 dollar som årligen skulle behövas. När myndigheterna har accepterat förslaget så beviljas gruppen rätt att samla namn. Man måste få minst 15% av de registrerade röstarna.
Efter det måste det hållas två offentliga möten med representation för myndigheterna på county-nivå och för gruppen som tagit initiativet. Där får folk komma till tals om förslaget. Dessutom skall alla självständiga towns inom området ge sitt bifall till att folkomröstning ordnas. När allt detta är undanstökat kan kampanjen köra igång. Och det görs i äkta amerikansk stil. Och röstningen sker i samband med något lämpligt val.

Märk Rösta ja! skylten i trädet!

Nåja.
Det gick inte denhär gången. Det blev 7 röster för litet.

Men principen är intressant. Varför kan vi inte göra likadant i Finland. De flesta verkar nöjda med att få säga sin åsikt direkt - inte bara vara beroende av att de man valt in för ens talan.

Tänk om...
När en skola skall läggas ner, tänk om byn då skulle kunna rösta om att skapa en extra skatt för att hålla den kvar. Inte så att utbyarna skall betala det som andra i kommunen får gratis men t.ex. så att kommunen fortfarande står för medelkostnaderna per elev och den extra skatten gör att skolan kan hållas öppen.
Efter en folkomröstning i byn naturligtvis...

söndag 30 november 2008

Julgranen



Sista november. Julen närmar sig.
Enligt traditionen i Halfway hämtas granen av snöskorterklubben. Det är strålande sol och varmt. Vädret påminner om finländsk vår. Det kan vara litet kallt på nätterna men solen värmer som om det vore april. Vi ger oss av upp i bergen med tre bastanta truckar för att hämta en stor julgran att sätta mitt i stan, d.v.s. utanför butiken, och 20 små granar att sätta upp på lyktstolparna.
Skogen uppe på bergen är i huvudsak statlig och staden har tillstånd att hämta sina julgranar där. Men det finns också privat mark här och där i bergskedjan.

Stämningen är god i gruppen, liksom i alla andra grupper som jag stött på, skytteklubben, knytkalasgänget osv. Det är lätt att få hänga med på ett hörn som utlänning. Men detta betyder dock inte att samhället skulle vara konfliktlöst. Det finns stora spänningar under ytan.
Men julen är ju fridens högtid.