fredag 9 januari 2009

Snöänglar !

Det har snöat i Halfway. I flera omgångar och mycket. Det är inte så tungt att skotta snö - om man bara har någonstans att slänga snön. Men det börjar bli trångt om plats i lilla Halfway.
Och är man sjuk eller gammal (och många är seniorer här) så är det problem.

Till all lycka finns det snöänglar.

Min speciella snöängel heter John och äger en hel del lägenheter i Halfway, och en John Deere. När högarna blir för stora att kasta upp snö på så dyker han upp ur ingenstans (Eller kanske verkar det bara så p.g.a. snöyran?) och fixar det som skulle ta mig ett par timmar på ett par minuter.
Betalt? "No I'm OK. Glad to help."

Men John är inte ensam. Det finns om inte en hel härskara så i alla fall några snöänglar till.
Min närmsta granne t.ex. Han heter Clark.

När han inte jobbar med byggnadsarbete så tar han skoveln på axeln och går ut. Han vet vem som inte själv klarar av sina snödrivor. Han tar inte betalt men om man inte ens tackar honom så kommer han nog inte tillbaka. (Och jag får inte kalla honom snöängel, så det tar jag tillbaka.)

Samhället skulle fungera bättre om det fanns fler som John och Clark.
Det är väl inte något ovanligt med att folk hjälper varandra när det händer en större olycka eller en katastråf. Men snöskottning är litet överraskande.
I och för säg är nog snön i Halfway något av en katastråf; när det kommer en halvmeter på ett dygn, ovanpå en meter från tidigare.
Kanske är det därför som folk har en sån sammanhållning här, de har en utdragen katastråf varje vinter. En katastråf som verkar väcka sammanhållningen och hålla den vaken genom hela sommaren.
Skulle vi behöva mera snö i Finland?

1 kommentar:

Alfred B sa...

glädjande läsning :)