tisdag 30 december 2008

Längst bort i Obamas bakgård (Uppdaterad version)


Obama har berömts mycket för sin kampanj. Han har skapat en gräsrotsrörelse som ingen tidigare gjort i en valkampanj i USA. Det nya i angreppssättet är att det inte har funnits klara direktiv VAD och HUR man skall jobba i kampanjen. Man har i stället frågat hur folk anser att de kan bidra. (Detta ledde bl.a. till att en ung man blev huvudansvarig för Internetkampanjen i Baker County. Det speciella med det var att han var 16 år och inte själv kunde rösta - men han gjorde en fantastisk organisatorisk insats.)
Man har byggt upp ett system med "stugmöten" som kopplas till kampanjen via nätet. Det har hållits 4000 stugmöten runt om i landet och hela 550 000 personer har registrerat sig i hans virtuella nät. Genom detta samlar man in idéer och feedback. (Påminner litet om den kampanj som SFP ordnade under 80-talet; Månadens fråga som diskuterades i studiecirklar på basen av frågor från SFP.)
Jämförelsen med studiecirkeln är inte långsökt. Det finns en manual för hur man skall förbereda, genomföra och följa upp de här mötena. Man skall brainstorma och göra strategier. Men man skall också fylla i ett formulär där man rapporterar vad mötet kommit fram till. Man fokuserar bl.a. på hur man skall hålla kontakt med de lokala representanterna.
Men Obamas Internet-nät innehåller mycket mera, det påminner nästan om facebook. Man kan ha vänner, man kan sätta ut videos osv.
Folk är entusiastiska, ungdomen är med osv. Här finns en länk till en video som presenterar systemet. http://my.barackobama.com/page/content/saying

Rörelsen är stor och täcker mycket.

Men det finns en annan historia.

Obama och demokraterna är populära i städerna. Wayne Kenney, demokratisk partifunktionär, formulerar det såhär: "Där folk känner sig urbana där har Obama vunnit, i rurala områden är det republikanerna som drar."
Detta faktum förklarar också varför det ser litet annorlunda ut på demokraternas möte i Baker. Baker är ett av de fattigaste områdena i Oregon. Och det är landsbygdsdominerat.
Att republikanerna är starka på landsbygden betyder inte nödvändigtvis att de har en bättre landsbygdspolitik. Tolkningen är snarare att republikanernas konservativa värderingar talar till cowboys och farmare, men i lägre grad till stadsbor.
Wayne klagar bittert och ironiskt över att Sara Palins åsikter går bättre hem än Obamas valbudskap.
Demokraterna är självklart svaga i detta samhälle. I Baker får de ca 3500 röster medan republikanerna tar 6000.
Valmötet i Baker speglar detta fakum. Ca. 15 människor dök upp. Man gladdes åt segern. Man firade med pizza och kaffe.
Riktigt lika överlyckligt jublande var man inte i detta landsbygdssamhälle. Man analyserade valresultatet och kunde notera stora framgångar, ibland av historiska mått. Och man konstaterade att det finns otroligt mycket att göra.
Baker har under 40- och 50-talen varit kraftigt demokratiskt dominerat. En möjlig förklaring till detta är att Baker på den tiden var ett brukssamhälle. En annan förklaring är att reglerna för markanvändningen inte gynnat jordbrukarna. Miljökraven har också hindrat landsbygdsbefolkningen från att "göra som de vill". (Man har en fläckig uggla som har fått samma symbolvärde här som flygekorren hos oss.)
I Baker har man inte deltagit i Obamas stora nya nätverksarbete. Man har gjort valkampanj som man brukar, ringt runt osäkra röstare och satt upp plakat osv.
Trots allt detta fanns det ett hopp och en tro på framtiden.

Obamas valapparat har inte bara ett lysande centrum utan också en periferi.
Vädret i Baker var kallt och blåsigt - med snö.

Inga kommentarer: