söndag 30 november 2008

Julgranen



Sista november. Julen närmar sig.
Enligt traditionen i Halfway hämtas granen av snöskorterklubben. Det är strålande sol och varmt. Vädret påminner om finländsk vår. Det kan vara litet kallt på nätterna men solen värmer som om det vore april. Vi ger oss av upp i bergen med tre bastanta truckar för att hämta en stor julgran att sätta mitt i stan, d.v.s. utanför butiken, och 20 små granar att sätta upp på lyktstolparna.
Skogen uppe på bergen är i huvudsak statlig och staden har tillstånd att hämta sina julgranar där. Men det finns också privat mark här och där i bergskedjan.

Stämningen är god i gruppen, liksom i alla andra grupper som jag stött på, skytteklubben, knytkalasgänget osv. Det är lätt att få hänga med på ett hörn som utlänning. Men detta betyder dock inte att samhället skulle vara konfliktlöst. Det finns stora spänningar under ytan.
Men julen är ju fridens högtid.

2 kommentarer:

Erland sa...

Hälsning. Jag diskuterade två timmar med en professor Steinberg från Humboldt univ i nordligaste California i fredags om landsb utveckling i USA. Hon är också direktör för ett Center för landsb utveckling associerat med universitetet. Lite som Center för lokalutveckling om vi skulle jobba lite vidare med det ...
Norr Californien har mycket arbetsllöshet och droger, landsb utveckling liknar mest socialarbete, mycket med latinos som utgör 20 % av befolkningen.
Ha en bra fältstudietripp!
Erland

Peter Backa sa...

Jag har faktiskt hamnat i ett intressant område. Halfway är den fattigaste kommunen i hela Oregon. Och grannkommunen Richland, några mil närmare städerna, har den äldsta befolkningen i Oregon. Allt enligt Gordon, den tidigare borgmästaren i Halfway.
Peter